Zašto nam briga o klijentima teško pada?

Zašto mnogi preduzetnici i frilenseri gube novac zbog nedovoljno dobrog tretmana svojih mušterija?

Da se ne lažemo… ima onih koji mogu sebi da dopuste da se ne bave brigom o klijentima.Toliko su traženi da svakako biraju i kupce i uslove rada. Dobar deo nas poznaje takvog keramičara, doktora za lečenje steriliteta ili profesora egzotičnog jezika. Međutim, za većinu to nije slučaj: konkurencija postoji, diktira potražnju za uslugama i često je potrebno više od kvaliteta samog proizvoda ili usluge da bi bili izabrani. I adekvatno plaćeni.

Problem je dobrim delom u tome što se making customers happy kod njih ne podrazumeva. Ako verujete da ste jedan od preduzetnika ili frilensera kojima bi dobro došlo “više posla”, zapitajte se da li nešto od ovih uzročnika problema važi za vas:

  • Ni sami kao mušterija niste navikli na dobar tretman.
  • Ovo nije deo vašeg obrazovnog backgrounda – a najčešće vam samom tako nešto ne padne na pamet.
  • Svesni ste da bi bilo dobro poraditi na “korisničkom servisu”, ali niste sigurni koliko vam se napori isplate, jer ne deluje lako meriti rezultate – i zato ćete radije novac, vreme i energiju trošiti na nešto drugo.

Najčešće ono što donosi profit ipak nije fantastičan proizvod ili usluga, koliko iskustvo – većina kada može da bira, plaća onima gde se kao klijent oseća odlično.

Milana Vrgović
vrgovic@gmail.com