Teške odluke: šta da radimo kad zaista nema boljeg rešenja?

sve dobre odluke donose se unapred

U TEDtalk-u Rut Čeng, advokat i filozof, iznela je najproblematičnije situacije u decision making procesu – tzv. “teške odluke”. Da li da se stari roditelj useli kod nas ili da živi u domu? Da li da prihvatim znatno bolje plaćen posao u manjem gradu sa malo sadržaja, ili da se nadam kasnijem unapređenju ovde? Da li da pustim da mi se dete odgaja u verskom duhu partnerove porodice, iako sam u to ne verujem?

Verovatno ćete se lako setiti da ste se bar nekad našli u sličnoj situaciji. I koja god opcija da vam se učini bližom, bude se vrlo neprijatna osećanja – ili nas pak preplavljuju – od krivice sa jedne, do besa sa druge strane. Od užasnutosti jednom opcijom, do blokade misli ili psihosomatskim problemima zbog druge. Alternative isključuju, a mi se zbog toga često osećamo, u najboljem slučaju, glupim.

Donošenje teških odluka, ili njihovo izbegavanje, verovatno je uzrok ili bar okidač nekih od najčešćih psiholoških boljki modernog doba, od alkoholizma do depresije. Posebno što nas saveti često ostave još više zbunjenim nego što smo prethodno bili (“stavi sve na papir”, “pobroj prednosti i mane”… kao da se sve može brojati; i kao da svi argumentu imaju istu težinu).

poslovna zena zabrinuto gleda

Vrednosti u sukobu

A šta ako opet u ovom grmu leži zec? Poznato je da “zreliji” ljudi, ako ne lakše, onda bar češće donose odluke i stoje iza svojih izbora, ne čekajući da “život izabere umesto njih” ili “da se stvari same srede”. Ovo jeste deo izbora o tome kakvi ljudi mislimo da postanemo. Ali nije samo to: odlučniji, po pravilu, kako bi to rekao Stiven Kavi, ne biraju samo između svojih prioriteta. Oni su, najčešće u većoj meri svesno. birali svoje prioritete. Ili vrednosti. Izgleda da se svaka priča vraća na to.

Osnivati porodicu ili sačekati još koju godinu da razvijemo karijere? Uštedeti novac na svakodnevnom nivou ili naći dodatni posao i zakinuti na slobodnom vremenu? Prihvatiti unapređenje ili ne – zbog cene koju bismo platili? Nema bolje opcije kao takve. Prosto moramo odlučiti šta je to što je nama važno.

poslovni covek resava rubikovu kocku

Odlučivanje kao kreativan čin

Ovde nema nauke. Svet nauke i svet vrednosti nisu ista stvar. Kada su vrednosti koje se u vremenu i prostoru sukobljavaju u istoj ligi, a moramo ukinuti jednu od opcija, odričemo se jednog dela sveta. Dela čijeg smo makar potencijalnog postojanja više nego svesni. A zakidanje boli. I zato je bitno, umesto da se sedativišemo zaboravom, neodlučnošću ili supstancama, da kreiramo smisao koji bol čini vrednim načinjenog izbora. Potrebno je ne samo da znamo, već da stvorimo razloge zbog kojih činimo izbor. I živimo posvećeni njima. Postanemo osoba koja živi za njih.

 

Milana Vrgović
vrgovic@gmail.com