Šta je verovatno još važnije od toga da znate da kažete “NE”?

kako da trazimo sta zelimo

Važno je da naučite da primite “ne”, bez stida, bez neprijatnosti, bez ogorčenja.

Važno je da ljudi znaju da umete da primite “ne”, jer će vam onda po potrebi opuštenije odbiti molbu ili zahtev, i uštedeti vam vreme i živce.

Važno je da znate da primite “ne”, jer ćete tada naučiti da pitate za ono što vam treba.

A mnogo toga nam je potrebno. Samo nam je problem da to tražimo.

Na sajtu ove žene mnogo toga korisnog ćete naći i ako se ne prijavite na njene kurseve. Na veoma jasan i ubedljiv način govori o ženskom uslovljavanju – o programima koji su milenijumima prisutni u većini kultura, i koji, naročito ženama, brane da traže više nego što imaju, više nego što im se bez pitanja pruži, više nego ostali.

Bilo da ste “dobra devojka”, “nezavisna žena” ili “moderan muškarac”, može vam se desiti da vam je problem da bilo šta tražite za sebe:

  • Jer vas to čini razmaženim, napornim ili diktatorom
  • Jer drugi treba “sami da se sete” šta je vama potrebno
  • Jer je sramota biti odbijen.

A često je ključ baš u tome da pitamo – tražimo ono što želimo da drugi urade. Jer ne možemo sve sami. Sagorela savremena žena sa kraja 20. i početka 21. veka vam satima može o tome govoriti.

Ukoliko ste se našli u ovom problemu i osećate kako nemogućnost da tražite ono što želite predstavlja ozbiljnu prepreku za vaš napredak i sreću, verovatno je vreme da se popričate sa vašim savetnikom ili terapeutom, ili da vidite da li ste zainteresovani za neke online programe gorepomenute TED govornice.

Milana Vrgović
vrgovic@gmail.com