Šta je najsigurniji način da postanemo vrhunski profesionalac?

Kako da postanete profesionalac

Najuspešnije ljude možda opisuju njihovi talenti, ali ih je izgradio njihov profesionalizam.

Šta to znači?

Davno je rečeno: “posadi misao, rodiće se radnja; posadi radnju, rodiće se navika; posadi naviku, izrašće karakter; posadi karakter, izrašće sudbina”.

Možda u odraslom dobu više ne možemo da u velikoj meri utičemo na rano stečeno: talente. Ono na šta možemo uticati jeste naša svesna aktivnost: radom se stiče veština, a ponavljanjem navika. A nisu džabe naviku opisivali kao “silu teže”.

Oni koji su stekli radne navike početkom osnovne škole su sa manje napora završavali kao odlikaši.

Ako su vas roditelji kao male “terali” da namestite krevet kad ustanete, verovatno vam danas manje teško pada da to uradite – i da se samim tim posle posla vratite u uredniji stan.

Navike su moćne i kod “sitnica” i kad su velike stvari u pitanju.

Kada nam neka naša veština pređe u naviku, ona vremenom počne da nas karakteriše, i da postaje deo našeg poslovnog identiteta – onoga zbog čega su nas birali i dok nije bilo brendinga. To je ona tanka linija između devojke koja se usuđuje da kaže da ima solidne organizacione sposobnosti i vrhunskog organizatora.

Ili, kako bi to još Aristotel rekao:

” Mi smo ono što stalno iznova činimo.”

Izvrsnost, dakle, nije čin nego navika.

A pošto smo svi na dnevnom nivou ograničeni vremenom, energijom i drugim resursima, važno je birati koje navike treba da negujemo. Zato bi bilo dobro da, ako niste sigurni u šta je vredno ulagati, popričate sa svojim poslovnim savetnikom.

Milana Vrgović
vrgovic@gmail.com