Kako učiti engleski like a boss

kako lako nauciti poslovni engleski

Mnogi se služe engleskim jezikom u svakodnevnom poslovanju ili po potrebi, ali su retki oni čiji je nivo kompetencije u jezičkoj upotrebi (prema njima samima) na zadovoljavajućem nivou. Kako u ovako brzom i haotičnom svetu, gde je slobodno vreme postalo gotovo radikalna potreba, doći do jezičkih veština koje će nam omogućiti da bar približno budemo zadovoljni time kako zvučimo na stranom jeziku, i kako se uopšte služimo njime?

like a boss-supermen

  1. Odredite prioritete. Većina bi da unapredi komunikaciju, ali važno je imati u vidu da jezik služi i za učenje i za dolaženje do relevantnih informacija. Konsultujte se sa nekim stručnijim od vas o tome koje jezičke veštine su vam trenutno najbitnije za rad na vašem nivou znanja, a u skladu sa vašim profesionalnim potrebama. U vezi sa tim…
  2. Napravite plan. Program je danas negotiated document; nađite predavača koji će vam olakšati  ovladavanje relevantnim sadržajem. Držite se priotriteta, pažljivo širite priču. Biti cepidlaka je neefikasno a škrt nimalo mudro. Dobar predavač je dobar “facilitator” – neko ko će vam zaista olakšati da dogovorene stavke prođete opušteno i uz obostrano zadovoljstvo.
  3. Pozabavite se upoznavanjem sa materijalom. Nije nužno, a ni praktično, koristiti se svakim udžbenikom ili aplikacijom koji vam padne šaka. Uz konsultaciju sa teacherom, odredite koji materijali – nikad više od 3 u isto vreme – treba da vam budu deo redovnog rada, koliko god to retko ili često bilo.
  4. Dodelite vreme. I budite pošteni. Nije važno da li je u pitanju 3 h dnevno ili 1 h nedeljno: bar 50% odgovornosti za vaš napredak je na vama. Retko ipak nalećemo na izuzetno prijemčive (da ne kažem talentovane) za jezik, koji preko 70% materijala usvajaju na prvu loptu, ili izuzetno anksiozne kojima je potrebno da ponove sadržaj mnogo puta da bi nešto upamtili. Većina ljudi funkcioniše po principu: ako provede pola vremena od onog provedenog na času ponavljajući ili vežbajući, u stanju je da prati. Ako dodeli tačno toliko vremena, može i da usvaja. Sve preko toga je realan napredak.
  5. Važno je da “kliknete” sa predavačem. Kako je to rekao moj dekan prof. dr Ratko Nešković: niko nikoga ništa nije naučio, ako nije bio barem malo voljen. Ljudski momenat je jedan od ključnih faktora u učenju. To ne treba zaboraviti.
  6. Zabavite se. Učenje je inspirativno. Gotovo svako se može zainteresovati za većinu stvari ako joj pristupi otvoreno i bez opterećenja. Učenje novog jezika nam može pružiti mnogo toga: prozor kroz drukčiji pogled na svet, neverovatne ali istinite činjenice o nečijim kulturnim vrednostima, neobične analogije, egzotične običaje i navike, mogućnost da se razumemo u nekoj od zemalja koje smo do sada poznavali samo preko ekrana. Mnogo novih kutaka se osvetljava, a za dobar deo njih nismo ni znali. Ne postoji izgubljeno vreme kada odlučimo da dekodiramo strani jezik.
  7. Preispitajte pobude. Posebno ako naletite na ozbiljniji otpor. Uložiti napor i voditi se disciplinom jesu popularne krilatice motivacionih govornika. Ipak, ako osećate veliku odbojnost prema svesnom angažovanju i aktivnostima vezanim za učenje jezika, valjalo bi sesti i porazmisliti. Zašto ja ovo zaista radim? Da li me nešto na to tera? (a ko još ne bi osetio otpor prema prinudi). Šta je to što me odbija od ove aktivnosti? Zašto se osećam loše i imam potrebu da uvek racionalizujem sve kroz nedostatak vremena? Da li ja zaista hoću ovo da radim – i da li zaista želim ono gde me učenje vodi?

poslovne zene zadovoljno saradjuju saradnja

Svako učenje jeste menjanje jedinke, pričali su nam. A lepše je i lakše kad znamo zašto, kako i čime. Ali i kada, sa kim i naravno… kad vidimo da su dobiti vredne uloženog. Učiti engleski like a boss. E, pa oni to znaju 🙂

postignut dogovor poslovni partneri

Milana Vrgović
vrgovic@gmail.com