Dva načina da bez finansijskog rizika počnete da radite posao koji volite

Dva načina da bez finansijskog rizika počnete da radite posao koji volite

Kako mudro preći sa trenutne na željenu poslovnu situaciju?

Kada nam kažu “ne može svako da radi ono što voli” nije fer ljude shvatati bukvalno. Pošteno je razumeti njihovu bojazan da radeći željeni posao neće moći da se izdržavaju, obezbede porodicu i osiguraju finansijsku stabilnost.

Verujem da postoji više načina da se zarađuje od posla koji nam donosi zadovoljstvo. Ipak, ako želimo biti praktični, lepo su opisana dva osnovna puta koja vode ka mogućnosti da neko radi posao koji voli, ali da ne žrtvuje duševni mir:

Organski

Paralelni

Kod organskog puta nastavljate da radite posao koji ste radili do sad, lagano prelazeći na nešto drugo. Moguć je kada posao obavljate dobro, kada ste traženi, i kada ono što želite da radite nije potpuno različita struka. Programer može “preći” u dizajnere a lekar opšte prakse u psihoterapeute, ali će ekonomista morati da izabere drugi put ako želi da se bavi baštovanstvom.

Paralelni put je potreban kada posao koji želite da radite nema dodirnih tačaka sa onim čime se trenutno bavite. On ima više varijanti:

Imate regularan (tipa 9-5) posao koji vam ne crpi previše energije, pa se možete u većoj meri posvetiti važnom hobiju (željena aktivnost).

Bavite se tekućim poslom dok učite, usavršavate se u drugom poslu i razvijate ga. Pokušavate da vremenom smanjujete obim prvog posla, ukoliko ste uštedeli nešto novca ili ako je drugi posao počeo da donosi zaradu. Najnaporniji ali najsigurniji od “putića”.

Drugi ekstrem je: radite izuzetno naporno svoj (inače vrhunski plaćen) posao, dok ne steknete neku vrstu pasivnih prihoda (od toga da ste slabo angažovan poslovođa, vlasnik biznisa, do toga da ste pametno investirali). U nekom momentu imate svo vreme sveta da se bavite onim što želite. Retko ostvariva opcija, ali san mnogih.

Ako niste sigurni odakle da krenete, verovatno je najbolja ideja da se popričate sa poslovnim savetnikom.

Milana Vrgović
vrgovic@gmail.com